Politica

Politica

Burundi este o tara mica si muntoasa cu o lunga istorie de razboaie tribale. Colonizarea teritoriului acestei tari nu a schimbat divizarea muncii si puterii intre cele doua principale etnii: HUTU, desi majoritara, a fost dominata politic si cultural de cei din etnia minoritara, TUTSI.
Burundi si-a proclamat independenta la data de 1 iulie 1962, fiind guvernat numai de cabinete formate din reprezentantii etniei tutsi.
De mentionat faptul ca Burundi a fost guvernat de o monarhie constitutionala, pana in anul 1966, cand capitanul Michel Micombero a declarat Republica.
Intre anii 1966 si 1990, in Burundi a avut loc o succesiune de lovituri militare de stat, in urma carora puterea a fost preluata, intre altii, de colonelul Jean Baptiste Bagaza si maiorul Perre Buyoya, ceea ce a impiedicat incercarile de trecere la o guvernare democratica.

Primul presedinte, ales in mod democratic, Melchior Ndadaye, a fost asasinat prin lovitura de stat din 1994, dupa numai 100 de zile de la alegerea sa, iar succesorul sau Cyprien Ntaryamira a murit impreuna cu presedintele Rwandei intr-un accident de avion deasupra capitalei acesteia din urma, Kigali.
Dupa uciderea primului presedinte ales in mod democratic, s-a declansat un razboi civil intre rebelii hutu si regimul dominat de tutsi, cauzand moartea a 200.000 de persoane si refugierea a sute de mii in tarile vecine.

Momentul a fost folosit de fostul presedinte Pierre Buyoya, care a preluat puterea, pe cale militara, si care a abolit constitutia, a suspendat parlamentul si a interzis partidele politice, fapt ce a condus la impunerea de sanctiuni economice din partea tarilor vecine.
Urmare medierii initiativei regionale IGAD, au fost semnate acordurile de la Arusha in baza carora la 1 noiembrie 2001 a fost constituit un guvern de tranzitie mandatat pana la sfarsitul lui august 2005.

Implementarea acordurilor de pace de la Arusha, pe baza carora s-a constituit in 2001 guvernul de tranzitie, s-a dovedit dificila pentru acesta, o singura grupare rebela (Fortele Nationale de Eliberare) continua sa refuze semnarea acestor acorduri si participarea la procesul de pace din Burundi.

La 28 Februarie 2005, in Republica Burundi a avut loc un Referendum, in urma caruia a fost aprobata noua Constitutie a tarii. Principalele prevederi ale Noii Constitutii sunt urmatoarele:
- Compozitia etnica a Adunarii Nationale: 60 % din locuri pentru etnia Hutu si 40 % din locuri pentru minoritatea etnica Tutsi, la care se adauga alte trei locuri grupului etnic Twa ( 1 % din populatia tarii);
- In camera superioara a Parlamentului, Senatul, locurile vor fi impartite egala (50 % - 50 %) intre Hutu si Tutsi;
- Posturile militare vor fi impartite in mod egal intre cele doua grupuri, Hutu si Tutsi.

La 3 si 7 Iunie 2005, au avut loc alegerile comunale, pentru desemnarea a 3.225 de consilieri comunali. Invingator detasat a fost Consiliul National pentru Apararea Democratiei - Fortele pentru Apararea Democratiei (1.781 locuri), urmat de Frontul pentru Democratie din Burundi (822 locuri).
La 4 Iulie 2005, in baza noii Constitutii adoptate la 28 Februarie 2005, au avut loc alegerile pentru Adunarea Nationala (118 locuri), la care au participat circa 30 partide politice si independenti. In urma alegerilor, compozitia Adunarii Nationale este urmatoarea:
- Consiliul National pentru Apararea Democratiei – Fortele pentru Apararea Democratiei: 64 locuri;
- Frontul pentru Democratie din Burundi: 30 locuri;
- Uniunea pentru Progres National: 15 locuri;
- Consiliul National pentru Apararea Democratiei: 4 locuri;
- Miscarea pentru Reabilitarea Cetatenilor- Rurenzangemero: 2
locuri; si
- Grupul etnic Twa: 3 locuri.

La 29 Iulie 2005, au avut loc alegerile pentru Senat (49 locuri) care au decis urmatoarea compozitie a Camerei Superioare a Parlamentului burundez:
- Consiliul National pentru Apararea Democratiei – Fortele pentru Apararea Democratiei: 32 locuri;
- Frontul pentru Democratie din Burundi: 5 locuri;
- Uniunea pentru Progres National: 2 locuri;
- Consiliul National pentru Apararea Democratiei: 3 locuri;
- Grupul etnic Twa: 3 locuri; si
- Fostii presedinti - Jean-Baptiste Bagaza (PARENA), Pierre Buyoya (UPRONA), Sylvestre Ntibantunganya (FRODEBU), and Domitien Ndayizeye (FRODEBU) care devin senatori: 4 locuri.

La 19 August 2005, alegerile prezidentiale, desfasurate in cadrul Parlamentului, la care s-a prezentat un singur candidat, au desemnat pe Pierre Nkurunziza ca Presedinte al Republicii Burundi.

Forma de guvernamant: republica prezidentiala

Presedinte al Republicii Burundi: Pierre NKURUNZIZA, investit la 19 august 2005. El conduce si guvernul, in calitate de Sef al Guvernului;
Prin Decretul nr. 100/04 din 29 august 2005, Presedintele a numit doi vicepresedinti:
Prim-Vicepresedinte: Yves SAVINGUVU - Tutsi
Vicepresedinte: Gabriel NTISEZERANA - Hutu

Puterea legislativa: Parlamentul compus din doua camere: Adunarea Nationala si Senat.

Puterea executiva: Prin Decretul nr. 100/09 din 30 august 2005, presedintele a numit compozitia Cabinetului ministerial.

Partide politice

In anul 1998, a fost autorizat pluralismul politic.
La acea data, in Burundi existasera doua partide politice, si anume: Unity for National Progres (UPRONA), condus de Alphonse Kadege si Burundi Democratic Front (FRODEBU), condus de Jean Minani.

Principalele forte politice din Republica Burundi, participante si care au obtinut suficiente voturi in suita de alegeri din anul 2005, sunt urmatoarele:
- National Council for the Defense of Democracy-Forces for the Defense of Democracy (Conseil National Pour la Défense de la Démocratie–Forces pour la Défense de la Démocratie, CNDD-FDD);
- Front for Democracy in Burundi (Front pour la Démocratie au Burundi, FRODEBU);
- Union for National Progress (Union pour le Progrès national, UPRONA);
- National Council for the Defense of Democracy (Conseil National Pour la Défense de la Démocratie, CNDD);
- Movement for the Rehabilitation of Citizens-Rurenzangemero (Mouvement pour la Réhabilitation du Citoyen-
Rurenzangemero, MRC);
- Party for National Recovery (Parti pour le redressement national, PARENA)